Вчимося легко!

Виконуємо будь-якої складності роботи!

Вкажіть тільки вашу тему, вимоги та відпочивайте!

 
 

   

 

 

Зв'язок з нами

VIBER 093 222 53 53

FB, VK

Ольга Студпортал

@ studportal@i.ua

Як готуватися до іспиту

 
ПІДГОТОВКА ДО ІСПИТУ
 
  Час підготовки до іспиту треба розумно розподілити. Не слід займатися по багато годин без перерв. Краще вчити блоками - засвоїв тему, закріпив її - і відпочив. Потім коротко повторив, що завчив, і - за нову тему.
 
  Під час підготовки зосередьтеся на досліджуваному матеріалі. Вимкніть всі засоби зв'язку. Не відкладайте на потім те, що можна вивчити або прочитати сьогодні. Вам складно себе змусити утримати свою увагу? Зачекайте всього лише 10 хвилин. Вашу увагу перейде з довільного в стадію мимовільного і виникне інтерес (така вже властивість нашої уваги).
 
Перш ніж почати вчити якийсь матеріал, треба його добре зрозуміти. Безглуздий, не до кінця зрозумілий і усвідомлений матеріал навряд чи запам'ятається. Можна, звичайно, зайнятися зубрінням, але такий спосіб не ефективний - матюкав, завчений таким способом, дуже швидко забувається, з голови вивітрюється. Крім того, якщо в матеріалі не орієнтуєшся, навряд чи відповіси на додаткові питання і отримаєш гарну оцінку. Так що, тільки час даремно втратиш, а користі ніякої.
 
Крім того, дуже важливо налаштуватися на засвоєння матеріалу. Від такого настрою (або установки) залежить, як довго буде зберігатися вивчений матеріал в пам'яті: або тільки до іспиту, або довгий час, щоб його можна було використовувати в міру потреби.
  Дуже важлива установка і на позитивний результат іспиту. Якщо школяр чи студент не впевнений у собі, боїться, що «завалить», це змушує його нервувати, хвилюватися і заважає нормальному процесу засвоєння знань. Таким особистостям можна порекомендувати аутотренінг і самогіпноз, а також фізичні вправи і прогулянки на свіжому повітрі.
Займатися фізичними вправами - робити ранкову гімнастику і спеціальні вправи для зняття фізичної і розумової напруги і втоми, взагалі, дуже корисно, а в передекзаменаційного дні - особливо. Якщо є можливість, треба ходити в басейн: плавання тонізує і надає силу і бадьорість, як тілу, так і духу.
 

  Для зняття розумової й фізичної напруги і втоми очей необхідно робити перерви по 5-10 хвилин кожну годину роботи або 15-20 хвилин кожні дві години роботи. Час перерв доцільно використовувати для активного відпочинку і гімнастики для очей.

  Спробуйте наступні вправи для очей:

  Не встаючи з крісла, прийміть зручне положення - спина пряма, очі відкриті, погляд спрямований прямо.
Виконувати вправи необхідно легко, без напруги.

1 . Знімаємо навантаження з м'язів, що беруть участь в русі очного яблука: погляд вліво - прямо, вправо - прямо, вгору - прямо, вниз - прямо, без затримки у відведеному, положенні.
Кругові рухи очей - від 1 до 10 кіл вліво і вправо. Спочатку швидкостей потім як можна повільніше.

2 . Зміна фокусної відстані: дивитися на кінчик носа, потім удалину. Дивитися на кінчик пальця або олівця, утримуваного на відстані 30 см від очей, потім вдалину. Повторити кілька разів.

3 . Стиснути повіки, потім моргнути кілька разів.

4 . Закінчити гімнастику необхідно масажем століття, м'яко погладжуючи їх вказівним і середнім пальцями в напрямку від носа до скронь, а потім потерти долоні, легко, без зусиль, прикрити ними закриті очі, щоб повністю загородити їх від світла (на 1 хв.). Уявити занурення в повну темряву .

  Не варто займатися і ночами, навпаки, готуючись до іспитів, треба добре висипатися, тоді й голова буде працювати краще. Психологи іноді радять влаштовувати собі в дні підготовки до іспитів дробовий сон - менше спати вночі (мається на увазі, раніше вставати, а не пізніше лягати), але зате спати вдень, як в детсадовській «тихий час». Перед сном можна повторити особливо важкий матеріал. Як відомо, краще запам'ятовується те, що було вивчено останнім. Крім того, під час сну отримані знання будуть перероблятися мозком і переходити в довгострокову пам'ять в спокійній обстановці, що не підганяли надходить нової інформацією.

                                                     
                                                            ДІЄТА ПІД ЧАС ІСПИТІВ

  Обов'язково дотримуйтеся режиму харчування: приймайте їжу, багату біологічно ак - тивними речовинами: фрукти, овочі, зелень, соки, шоколад, комплекс мінеральних елементів .
Для підтримки сил при інтенсивній інтелектуальній роботі рекомендують також приймати рослини - адаптагени: корінь женьшею, лимонник, елеутерокок.
розпрощайтеся :

1 . З бутербродами, хот -догами, пиріжками. Ніякої сухом'ятки і їжі на бігу : у такій їжі одні «порожні» калорії, дуже мало корисних речовин. Організму потрібна повноцінна гаряча їжа.

2 . З штучними газованими напоями (це всього лише суміш води, цукру або цукрозамінника, ароматизатора та харчового барвника). Ніякої користі для розуму, суцільний шкода для шлунку і печінки.

3 . З надмірною кількістю кави. 1-2 чашки організм підстебнуть і тонізують, а 3-4 налаштують на необхідність постійного допінгу і перетворяться як мінімум в 5-6.

4 . З сигаретою. Вона «з'їдає» величезну кількість вітаміну С, який і так витрачається у великих кількостях під час стресу .

5 . З алкоголем (навіть з пивом). Порушує нормальний ритм сну - неспання, вганяє в безпричинний песимізм чи вселяє невиправданий оптимізм. Загалом, забирає безцінний час .

Оптимальна вечеря напередодні іспиту:
салат овочевий з м'ясом або овочеве рагу з м'ясом або рибою;
один шматок хліба;
фруктовий напій або яблуко, апельсин.
Оптимальний сніданок напередодні іспиту:
йогурт;
одне яйце або молочна каша;
один шматок хліба з маслом і сиром;
чай з лимоном і цукром.


5 вправ, щоб підтримувати і розвивати пам'ять
  Для того щоб на свою пам'ять можна було покластися, нею варто займатися, розвивати її і тренувати.

 1. Ведіть щоденник: воскрешаючи в своїй свідомості події, образи, руху і почуття, ми змушуємо свою пам'ять працювати.   Перечитуйте запису, щоб відновити в пам'яті найважливіше.
 2. Спостерігайте світ навколо себе: уважно дивіться на все, що відбувається навколо. Які почуття у вас при цьому пробуджуються? Ми краще запам'ятовуємо ту інформацію, яка викликає у нас різноманітні емоції .
3.  Уявляйте: час від часу знаходите чверть години, щоб розслабитися і побачити на своєму «уявному екрані» місця, які ви добре знаєте (кімнату, робочий кабінет, вулицю ...). Спробуйте представити якомога більше деталей - предмети, кольору, лінії, форми, - а потім порівняйте це внутрішнє бачення з реальністю.
4.  Запам'ятовуйте кожен день щось нове: текст пісні, іноземні слова і т. д. Чим нам цікавіше, тим ефективнішим буде запам'ятовування .
 5. Чи не зубрите: намагаючись щось запам'ятати, робіть перерви і в цей момент перемикайтеся на інший вид діяльності. Адже механічне повторення не впливає на якість запам'ятовування .